Nieuws / Ditjes & Datjes

Lege flessen actie!

Lever je lege flessen in bij de Spar in Cothen en doneer je bonnetje aan de Natuurspeelweide Cothen! Deze actie geldt tot en met juni !

Doe je ook mee? 

Alle beetjes helpen! Alvast onwijs bedankt! 

Moederdag fotoshoot

                  >>> WE ZITTEN VOL <<<

Op zondag 9 mei is het moederdag. Het leek ons leuk om alle moeders eens flink in het zonnetje te zetten en hebben in samenwerking met moments_byme_photography een mini-shoot georganiseerd.

Op zaterdag 24 april kun je op de natuurspeelweide Cothen meedoen aan deze leuke actie! Je krijgt de fotoshoot en 1 foto naar keuze cadeau!! De foto's worden digitaal toegestuurd. ( Wil je meer foto's dat kan dan kosten ze 2 euro per stuk. ) 

Paasactiviteit groot succes

Zaterdag 3 april was een geslaagde dag voor de kindjes uit Cothen. De activiteiten commissie bestaande uit Annemarie, Bernadette, Yoni, Jody, Audrey, Patricia en Janneke hebben een feestelijke paaszaterdag georganiseerd. Er werd geknutseld, lekker geluncht en de paashaas kwam op bezoek en had allemaal eitjes verstopt.

Er is ook een leuk stukje over geschreven in 't Groentje;

Een feest voor de kinderen, afgelopen zaterdag bij de Natuurspeelweide. Vanwege de corona maatregelen met een beperkt aantal kinderen, waardoor vooraf aanmelden noodzakelijk was, maar ze genoten volop. Het evenement begon met het schilderen van eierdozen. Daarna volgde een heerlijke paasbrunch. Nadat iedereen heerlijk had gegeten maakten de kinderen de prachtigste paasstukjes. En natuurlijk had de paashaas overal eieren verstopt. Met het zoeken van de eieren werd de gezellige dag afgesloten. 

3 april besloten paasactiviteit

WE ZITTEN HELEMAAL VOL AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK!
Op zaterdag 3 april is er een besloten paasactiviteit bedacht door de activiteiten commissie. Op deze dag is de Natuurspeelweide alleen geopend voor kinderen die zich aangemeld hebben.
Ouders worden verzocht alleen bij het breng en haal moment aanwezig te zijn.
Er is plaats voor 20 kinderen in de leeftijd van 4 tot 10 jaar en kost 5 euro per kind
 ( Graag CONTANT betalen ) opgeven kan via infonatuurspeelweidecothen@gmail.com. Bij slecht weer gaat de activiteit niet door. Opgeven kan tot woensdag 31 maart je ontvangt een bevestiging per mail als je kan komen :) Geef je dus snel op want vol is vol ! 


Het Paas programma:

11:00 Starten met eierdozen schilderen. Stroop je mouwen op en trek oude kleding aan we gaan lekker aan de slag met klodders verf ! 

12:00 Een overheerlijke Paasbrunch. Na al die creatieve inspanning is het goed om met een volle buik verder te gaan naar de volgende activiteit. 

12:30 Paasstukjes maken op houten schijfjes. Maak je mooiste paascreatie waar iedereen met de Pasen mooi van kan genieten. 

14:00 De paashaas komt op bezoek !!! Gebruik je beste speurneus en goede ogen om de verstopte paaseieren te vinden !!! Deze kun je mooi bewaren in je gepimpte eierdoos!

14:30 Einde programma. We zwaaien de paashaas uit en de kindjes gaan met een mooi paasstukje en doosje vol paaseieren naar huis. Wat een feestje :)

Natuurspeelweide volledig open

Met de voorjaarsvakantie voor de deur en het heerlijke lente weer in aantocht,  zijn wij blij te kunnen melden dat de Natuurspeelweide Cothen vanaf 22 februari ook doordeweeks weer OPEN is!
Het restaurant / rustpunt en de toiletgebouwen blijven wel DICHT
Neem vooral je eigen picknick mee en geniet van het buiten zijn en het mooie weer.Nieuwe openingstijden: 
Maandag t/m vrijdag van 9:30 - 17:00
Zaterdag & zondag van 11:00 - 17:00

Lentekriebels

Afgelopen weekend 20 februari 2021 was het prachtig lente weer. De mannen van de beheergroep zijn druk bezig geweest met het onderhoud aan de levende wilgenhaag. Ook is er een nieuwe wilgentunnel gemaakt. Sinds kort staat er ook een nieuw speeltoestel namelijk een houten tractor. We hebben weer onwijs veel zin in het voorjaar en veel buitenspeeluren! 

Vogelspeurtocht 

De hele maand februari hangt er een vogelspeurtocht in de natuurspeelweide. Vind jij ze alle 22? Achterop elke vogel staat een letter en alle letters samen vormen een zin. Wij zijn benieuwd! Door de winterse taferelen kunnen de vogels heel goed verstopt zitten dus alleen echte speurneuzen kunnen ze vinden.

WIN-actie

Op 1 februari zijn de winnaars bekend gemaakt van de vogel WIN-actie. Het prijzen pakket is bij Damon en Hayley uit Cothen gebracht. Zij hebben hele leuke vetbollen in de vorm van beertjes gemaakt. Iedereen die mee heeft gedaan bedankt !

Tuinvogeltelling doe je ook mee?

Aankomend weekend op 29, 30 & 31 januari is het weer tijd voor de Nationale tuinvogeltelling. Dit is een initiatief van de vogelbescherming en via hun website kun je, je aanmelden.

Wij willen uiteraard ook dat er goed voor alle vogels gezorgd wordt, vandaar dat we een leuke actie hebben bedacht. Een oproep aan alle ouders en kinderen uit Cothen en omstreken knutsel met je kinderen iets voor de vogels en hang het in je tuin.

Deel je leukste creatie op onze Facebookpagina of Instagram onder #natuurspeelweidecothen en WIN een leuk vogelvoedselpakket.
De winnaar wordt 1 februari bekend gemaakt! DOE JE MEE ?!


Ter inspiratie hebben we op Pinterest vast wat leuke ideeën opgezocht. En vergeet van het weekend niet om een half uurtje vrij te maken om de vogels in je tuin te tellen :)

GROEN DOET GOED

52x naar buiten

Spelen in de natuur is leuk en gezond! Er is buiten altijd wel iets te doen: op zoek naar kleine kriebelbeestjes, over die ene sloot springen of juist een natuurspeurtocht maken voor anderen. Elk seizoen is weer anders, eigenlijk is elke dag weer anders! De ene dag waait de wind bladeren van de bomen en de andere dag groeien de kikkervisjes uit tot echte kikkers.


Met de 52x naar buiten-kalender kan je elke week iets nieuws in de natuur bij jou in de buurt doen. Iedere maand zijn er vier dingen die je buiten kunt doen. Past het niet de ene week, dan kan je het natuurlijk ook een week eerder of later doen.

Van een aantal activiteiten hebben we ook Doekaarten gemaakt. Met deze kaarten is het nog makkelijker om vaker naar buiten te gaan. Lees wat je nodig hebt, wat je moet doen en ga eropuit! Alle Doekaarten vind je hier


Benieuwd naar de hele kalender? Download 'm hier: 52x naar buiten kalender

Veel dingen kan je gewoon bij jou in de buurt doen: in je tuin, in de wijk of in het park. Weten waar je al deze dingen kunt doen? Deze actie is een initiatief van de IVN een groene organisatie die zich richt op natuureducatie alles is terug te vinden op hun website.


Nieuwsbrief december 2020

TERUGBLIK 2020

Wauw wat een jaar……, een jaar vol verrassingen, hobbels, obstakels, plezier en aanpassingen. Op 17 juli 2020 werd de Natuurspeelweide in gebruik genomen. De maanden ervoor is er door vele vrijwilligers keihard gewerkt om alles op tijd af te krijgen. Wat hebben we veel complimenten gekregen en blije kinderen mogen ontvangen.  Helaas heeft er  door de corona geen officiële opening met feestelijke activiteiten plaats kunnen vinden.  

OPENSTELLING

Vanwege de corona en in het belang van de bewoners van Zorgboerderij de Bossewaard, is er voor gekozen om tijdens de zomervakantie  alleen de weekenden open te gaan. Ook dit was weer mogelijk  door de inzet van ons enthousiaste team van vrijwilligers. Tijdens de hete zomerperiode zorgden zij er voor dat de waterbakken gevuld waren met water  en dat er verkoelende ijsjes en limonade aangeboden werden. Wat is er een waterpret geweest! Helemaal toen we de one and only unicorn sproeier aan zetten. Veel ouders kwamen met hun picknick kleedje heerlijk genieten van de zon, hun spelende kinderen en de rustgevende groene omgeving. Ook groepen van de buitenschoolse opvang kwamen  regelmatig spelen. Tijdens de zomermaanden bezochten in de weekenden ruim 100 bezoekers per dag de Natuurspeelweide. Na de zomervakantie gingen we dagelijks open. De openstelling werd een groot succes!  


BESTUUR EN VRIJWILLIGERS 

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de Natuurspeelweide. Dankzij hun inzet, enthousiasme en kennis is er veel werk verzet. Het bestuur bestond uit: de voorzitter  Robert Schriek, secretaris  Annemarie Scherpenzeel, penningmeester  Gilbert Wennekes,  Onderhoudswerkzaamheden  Wim van der Horst, PR & communicatie  Sesjèna Arlar.

Mede door de betrokkenheid en vrijwillige inzet van ook andere  Cothenaren kijken we terug op een succesvol jaar! De hoogtepunten waren toch echt wel de fantastische zomer, het succes van het muizenbos mede mogelijk gemaakt door de creativiteit van Annemarie Scherpenzeel, de komst van de Alpaca’s en de vele blije gezinnen die op bezoek zijn geweest. En niet te vergeten alle leuke feestjes die het afgelopen jaar al gevierd zijn op de Natuurspeelweide. 

 

SAMENWERKING

We zijn ook heel blij met de inzet van de mensen van de dagbesteding van Abrona.  Achter de schermen zorgen deze mensen ervoor dat de Natuurpeelweide netjes onderhouden wordt. Zij legen op tijd de prullenbakken en maaien het gras.  Zij zorgen dat er met water gespeeld kan worden en dat bezoekers bij het Rustpunt voor koffie, thee of een ijsje terecht kunnen. Helaas is het Rustpunt door de coronacrisis op dit moment gesloten. We hopen dat zij volgend jaar weer snel open kunnen en wij de prettige samenwerking met  Abrona verder uit kunnen bouwen. 

De bewoners van Zorgboerderij de Bossewaard zijn heel betrokken en vinden het gezellig dat er nu meer mensen op hun erf lopen. Het is zo mooi om de verbinding te zien ontstaan tussen diverse doelgroepen in Cothen. Jong en oud, met of zonder beperking, iedereen loopt er door elkaar heen en vindt in de Natuurspeelweide een connectie met elkaar. 

 

SPONSORS EN DONATEURS

We hadden de Natuurspeelweide nooit kunnen realiseren zonder de financiële bijdragen van onze sponsoren.  Wij zijn heel blij met alle donaties die wij van hen hebben ontvangen. Met dank aan de Gemeente Wijk bij Duurstede, Stichting Abrona,  Streekfonds Utrechtse Heuvelrug, Stichting Rhijnestein Cothen, Rabobank Stimuleringsfonds,   Ondernemersfonds Wijk bij Duurstede en het KF Heinfonds.


Daarnaast hebben we nog vele bijdragen, groot en klein, ontvangen van enthousiaste ondernemers die de Natuurspeelweide een warm hart toedragen.  Daarvoor dank aan onder andere; Robert Schriek Groen-service voor het helpen aanleggen van de Natuurspeelweide, Van Vliet voor het hekwerk,  J. Vernooy voor de betonnen buis, Edwin van Doorn voor alle graafwerkzaamheden, Lekhaven voor het storten van het zand in de zandbak, Thijs Oosterom die geholpen heeft met de waterpomp slaan, Joop Pauw van Pauwrenovatie voor het timmerwerk, Van Leeuwen tuinmachines voor korting op de tuinbanken, Tonnellerie den Oude uit Soest voor korting op de regentonnen, Kees Mocking voor de donatie namens Onderlinge Verzekeringen Cothen, Bed en Brood de Vogelpoel voor het logeren van de Alpaca's op de Natuurspeelweide en Irina van der Wal voor het ontwerpen van het logo. 

 

BLIJF ONS VOLGEN

Iedereen die de Natuurspeelweide een warm hart toe draagt, willen we daarvoor hartelijk bedanken. Blijf ons vooral volgen op Facebook, Instagram of via onze website www.natuurspeelweidecothen.nl Wil je de Natuurspeelweide op financieel gebied steunen? Wij zijn heel blij met elke bijdrage. Doneren kan op  NL58 RABO 0345 1338 38


Wil je in het nieuwe jaar je graag aansluiten bij ons vrijwilligersteam en helpen om de Natuurspeelweide tot een nog toffere plek te maken? 

Heb je leuke ideeën, groene vingers, boekhoudtalent, twee rechterhanden, verstand van social media of vind je het leuk om te helpen met het organiseren van evenementen?  Stuur een mailtje naar infonatuurspeelweidecothen@gmail.com 
 
Vrijwilligers werk is er voor jong en oud, dus ongeacht welke leeftijd je hebt,  iedereen is welkom : ) 

Wij wensen iedereen fijne gezellige feestdagen en een gezond liefdevol groen nieuwjaar!

Aangepaste openingstijden

Wegens de aangescherpte corona-maatregelen is er na overleg met Abrona besloten om vanaf maandag 20 december alleen nog in de weekenden open te gaan. Doordeweeks lopen er teveel cliënten van de dagbesteding rond op de zorgboerderij en in het de weekenden is het rustiger. In het weekend zijn we open van 10:00 uur tot 17:00 uur. Er komt een aangepaste looproute waarbij je nog wel bij de dieren kunt kijken en het kerstdorp kunt bewonderen. De toiletgebouwen gaan dicht! Bij drukte sluit de Natuurspeelweide helemaal. Kom lopend of op de fiets, alleen als je gezond bent en houdt 1,5 meter afstand van elkaar. Laten we er ondanks alles het beste van maken met elkaar.  

Wie komt ons team versterken : )

Stichting Natuurspeelweide Cothen is 
opzoek naar een nieuwe penningmeester !

Ben jij of ken jij iemand die:

Het leuk vindt om samen te werken met een enthousiast team aan vrijwilligers.
De Natuurspeelweide Cothen een warm hart toedraagt en hierin ook wilt meedenken.
Verstand heeft van financiële overzichten en werken met cijfers leuk vindt.
Een uurtje per week vrij kan maken.
 

Dan zijn we opzoek naar jou! : )

Ben je enthousiast geworden en zou je graag wat voor de Natuurspeelweide willen betekenen neem dan contact op via infonatuurspeelweidecothen@gmail.com