Nieuws / Ditjes & Datjes

Moederdag fotoshoot

                  >>> WE ZITTEN VOL <<<

Op zondag 9 mei is het moederdag. Het leek ons leuk om alle moeders eens flink in het zonnetje te zetten en hebben in samenwerking met moments_byme_photography een mini-shoot georganiseerd.

Op zaterdag 24 april kun je op de natuurspeelweide Cothen meedoen aan deze leuke actie! Je krijgt de fotoshoot en 1 foto naar keuze cadeau!! De foto's worden digitaal toegestuurd. ( Wil je meer foto's dat kan dan kosten ze 2 euro per stuk. ) 

Paasactiviteit groot succes

Zaterdag 3 april was een geslaagde dag voor de kindjes uit Cothen. De activiteiten commissie bestaande uit Annemarie, Bernadette, Yoni, Jody, Audrey, Patricia en Janneke hebben een feestelijke paaszaterdag georganiseerd. Er werd geknutseld, lekker geluncht en de paashaas kwam op bezoek en had allemaal eitjes verstopt.

Er is ook een leuk stukje over geschreven in 't Groentje;

Een feest voor de kinderen, afgelopen zaterdag bij de Natuurspeelweide. Vanwege de corona maatregelen met een beperkt aantal kinderen, waardoor vooraf aanmelden noodzakelijk was, maar ze genoten volop. Het evenement begon met het schilderen van eierdozen. Daarna volgde een heerlijke paasbrunch. Nadat iedereen heerlijk had gegeten maakten de kinderen de prachtigste paasstukjes. En natuurlijk had de paashaas overal eieren verstopt. Met het zoeken van de eieren werd de gezellige dag afgesloten. 

3 april besloten paasactiviteit

WE ZITTEN HELEMAAL VOL AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK!
Op zaterdag 3 april is er een besloten paasactiviteit bedacht door de activiteiten commissie. Op deze dag is de Natuurspeelweide alleen geopend voor kinderen die zich aangemeld hebben.
Ouders worden verzocht alleen bij het breng en haal moment aanwezig te zijn.
Er is plaats voor 20 kinderen in de leeftijd van 4 tot 10 jaar en kost 5 euro per kind
 ( Graag CONTANT betalen ) opgeven kan via infonatuurspeelweidecothen@gmail.com. Bij slecht weer gaat de activiteit niet door. Opgeven kan tot woensdag 31 maart je ontvangt een bevestiging per mail als je kan komen :) Geef je dus snel op want vol is vol ! 


Het Paas programma:

11:00 Starten met eierdozen schilderen. Stroop je mouwen op en trek oude kleding aan we gaan lekker aan de slag met klodders verf ! 

12:00 Een overheerlijke Paasbrunch. Na al die creatieve inspanning is het goed om met een volle buik verder te gaan naar de volgende activiteit. 

12:30 Paasstukjes maken op houten schijfjes. Maak je mooiste paascreatie waar iedereen met de Pasen mooi van kan genieten. 

14:00 De paashaas komt op bezoek !!! Gebruik je beste speurneus en goede ogen om de verstopte paaseieren te vinden !!! Deze kun je mooi bewaren in je gepimpte eierdoos!

14:30 Einde programma. We zwaaien de paashaas uit en de kindjes gaan met een mooi paasstukje en doosje vol paaseieren naar huis. Wat een feestje :)

Natuurspeelweide volledig open

Met de voorjaarsvakantie voor de deur en het heerlijke lente weer in aantocht,  zijn wij blij te kunnen melden dat de Natuurspeelweide Cothen vanaf 22 februari ook doordeweeks weer OPEN is!
Het restaurant / rustpunt en de toiletgebouwen blijven wel DICHT
Neem vooral je eigen picknick mee en geniet van het buiten zijn en het mooie weer.



Nieuwe openingstijden: 
Maandag t/m vrijdag van 10:00 - 17:00
Zaterdag & zondag van 11:00 - 17:00

Lentekriebels

Afgelopen weekend 20 februari 2021 was het prachtig lente weer. De mannen van de beheergroep zijn druk bezig geweest met het onderhoud aan de levende wilgenhaag. Ook is er een nieuwe wilgentunnel gemaakt. Sinds kort staat er ook een nieuw speeltoestel namelijk een houten tractor. We hebben weer onwijs veel zin in het voorjaar en veel buitenspeeluren! 

Vogelspeurtocht 

De hele maand februari hangt er een vogelspeurtocht in de natuurspeelweide. Vind jij ze alle 22? Achterop elke vogel staat een letter en alle letters samen vormen een zin. Wij zijn benieuwd! Door de winterse taferelen kunnen de vogels heel goed verstopt zitten dus alleen echte speurneuzen kunnen ze vinden.

WIN-actie

Op 1 februari zijn de winnaars bekend gemaakt van de vogel WIN-actie. Het prijzen pakket is bij Damon en Hayley uit Cothen gebracht. Zij hebben hele leuke vetbollen in de vorm van beertjes gemaakt. Iedereen die mee heeft gedaan bedankt !

Tuinvogeltelling doe je ook mee?

Aankomend weekend op 29, 30 & 31 januari is het weer tijd voor de Nationale tuinvogeltelling. Dit is een initiatief van de vogelbescherming en via hun website kun je, je aanmelden.

Wij willen uiteraard ook dat er goed voor alle vogels gezorgd wordt, vandaar dat we een leuke actie hebben bedacht. Een oproep aan alle ouders en kinderen uit Cothen en omstreken knutsel met je kinderen iets voor de vogels en hang het in je tuin.

Deel je leukste creatie op onze Facebookpagina of Instagram onder #natuurspeelweidecothen en WIN een leuk vogelvoedselpakket.
De winnaar wordt 1 februari bekend gemaakt! DOE JE MEE ?!


Ter inspiratie hebben we op Pinterest vast wat leuke ideeën opgezocht. En vergeet van het weekend niet om een half uurtje vrij te maken om de vogels in je tuin te tellen :)

GROEN DOET GOED

52x naar buiten

Spelen in de natuur is leuk en gezond! Er is buiten altijd wel iets te doen: op zoek naar kleine kriebelbeestjes, over die ene sloot springen of juist een natuurspeurtocht maken voor anderen. Elk seizoen is weer anders, eigenlijk is elke dag weer anders! De ene dag waait de wind bladeren van de bomen en de andere dag groeien de kikkervisjes uit tot echte kikkers.


Met de 52x naar buiten-kalender kan je elke week iets nieuws in de natuur bij jou in de buurt doen. Iedere maand zijn er vier dingen die je buiten kunt doen. Past het niet de ene week, dan kan je het natuurlijk ook een week eerder of later doen.

Van een aantal activiteiten hebben we ook Doekaarten gemaakt. Met deze kaarten is het nog makkelijker om vaker naar buiten te gaan. Lees wat je nodig hebt, wat je moet doen en ga eropuit! Alle Doekaarten vind je hier


Benieuwd naar de hele kalender? Download 'm hier: 52x naar buiten kalender

Veel dingen kan je gewoon bij jou in de buurt doen: in je tuin, in de wijk of in het park. Weten waar je al deze dingen kunt doen? Deze actie is een initiatief van de IVN een groene organisatie die zich richt op natuureducatie alles is terug te vinden op hun website.


Nieuwsbrief december 2020

TERUGBLIK 2020

Wauw wat een jaar……, een jaar vol verrassingen, hobbels, obstakels, plezier en aanpassingen. Op 17 juli 2020 werd de Natuurspeelweide in gebruik genomen. De maanden ervoor is er door vele vrijwilligers keihard gewerkt om alles op tijd af te krijgen. Wat hebben we veel complimenten gekregen en blije kinderen mogen ontvangen.  Helaas heeft er  door de corona geen officiële opening met feestelijke activiteiten plaats kunnen vinden.  

OPENSTELLING

Vanwege de corona en in het belang van de bewoners van Zorgboerderij de Bossewaard, is er voor gekozen om tijdens de zomervakantie  alleen de weekenden open te gaan. Ook dit was weer mogelijk  door de inzet van ons enthousiaste team van vrijwilligers. Tijdens de hete zomerperiode zorgden zij er voor dat de waterbakken gevuld waren met water  en dat er verkoelende ijsjes en limonade aangeboden werden. Wat is er een waterpret geweest! Helemaal toen we de one and only unicorn sproeier aan zetten. Veel ouders kwamen met hun picknick kleedje heerlijk genieten van de zon, hun spelende kinderen en de rustgevende groene omgeving. Ook groepen van de buitenschoolse opvang kwamen  regelmatig spelen. Tijdens de zomermaanden bezochten in de weekenden ruim 100 bezoekers per dag de Natuurspeelweide. Na de zomervakantie gingen we dagelijks open. De openstelling werd een groot succes!  


BESTUUR EN VRIJWILLIGERS 

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor de Natuurspeelweide. Dankzij hun inzet, enthousiasme en kennis is er veel werk verzet. Het bestuur bestond uit: de voorzitter  Robert Schriek, secretaris  Annemarie Scherpenzeel, penningmeester  Gilbert Wennekes,  Onderhoudswerkzaamheden  Wim van der Horst, PR & communicatie  Sesjèna Arlar.

Mede door de betrokkenheid en vrijwillige inzet van ook andere  Cothenaren kijken we terug op een succesvol jaar! De hoogtepunten waren toch echt wel de fantastische zomer, het succes van het muizenbos mede mogelijk gemaakt door de creativiteit van Annemarie Scherpenzeel, de komst van de Alpaca’s en de vele blije gezinnen die op bezoek zijn geweest. En niet te vergeten alle leuke feestjes die het afgelopen jaar al gevierd zijn op de Natuurspeelweide. 

 

SAMENWERKING

We zijn ook heel blij met de inzet van de mensen van de dagbesteding van Abrona.  Achter de schermen zorgen deze mensen ervoor dat de Natuurpeelweide netjes onderhouden wordt. Zij legen op tijd de prullenbakken en maaien het gras.  Zij zorgen dat er met water gespeeld kan worden en dat bezoekers bij het Rustpunt voor koffie, thee of een ijsje terecht kunnen. Helaas is het Rustpunt door de coronacrisis op dit moment gesloten. We hopen dat zij volgend jaar weer snel open kunnen en wij de prettige samenwerking met  Abrona verder uit kunnen bouwen. 

De bewoners van Zorgboerderij de Bossewaard zijn heel betrokken en vinden het gezellig dat er nu meer mensen op hun erf lopen. Het is zo mooi om de verbinding te zien ontstaan tussen diverse doelgroepen in Cothen. Jong en oud, met of zonder beperking, iedereen loopt er door elkaar heen en vindt in de Natuurspeelweide een connectie met elkaar. 

 

SPONSORS EN DONATEURS

We hadden de Natuurspeelweide nooit kunnen realiseren zonder de financiële bijdragen van onze sponsoren.  Wij zijn heel blij met alle donaties die wij van hen hebben ontvangen. Met dank aan de Gemeente Wijk bij Duurstede, Stichting Abrona,  Streekfonds Utrechtse Heuvelrug, Stichting Rhijnestein Cothen, Rabobank Stimuleringsfonds,   Ondernemersfonds Wijk bij Duurstede en het KF Heinfonds.


Daarnaast hebben we nog vele bijdragen, groot en klein, ontvangen van enthousiaste ondernemers die de Natuurspeelweide een warm hart toedragen.  Daarvoor dank aan onder andere; Robert Schriek Groen-service voor het helpen aanleggen van de Natuurspeelweide, Van Vliet voor het hekwerk,  J. Vernooy voor de betonnen buis, Edwin van Doorn voor alle graafwerkzaamheden, Lekhaven voor het storten van het zand in de zandbak, Thijs Oosterom die geholpen heeft met de waterpomp slaan, Joop Pauw van Pauwrenovatie voor het timmerwerk, Van Leeuwen tuinmachines voor korting op de tuinbanken, Tonnellerie den Oude uit Soest voor korting op de regentonnen, Kees Mocking voor de donatie namens Onderlinge Verzekeringen Cothen, Bed en Brood de Vogelpoel voor het logeren van de Alpaca's op de Natuurspeelweide en Irina van der Wal voor het ontwerpen van het logo. 

 

BLIJF ONS VOLGEN

Iedereen die de Natuurspeelweide een warm hart toe draagt, willen we daarvoor hartelijk bedanken. Blijf ons vooral volgen op Facebook, Instagram of via onze website www.natuurspeelweidecothen.nl Wil je de Natuurspeelweide op financieel gebied steunen? Wij zijn heel blij met elke bijdrage. Doneren kan op  NL58 RABO 0345 1338 38


Wil je in het nieuwe jaar je graag aansluiten bij ons vrijwilligersteam en helpen om de Natuurspeelweide tot een nog toffere plek te maken? 

Heb je leuke ideeën, groene vingers, boekhoudtalent, twee rechterhanden, verstand van social media of vind je het leuk om te helpen met het organiseren van evenementen?  Stuur een mailtje naar infonatuurspeelweidecothen@gmail.com 
 
Vrijwilligers werk is er voor jong en oud, dus ongeacht welke leeftijd je hebt,  iedereen is welkom : ) 

Wij wensen iedereen fijne gezellige feestdagen en een gezond liefdevol groen nieuwjaar!

Aangepaste openingstijden

Wegens de aangescherpte corona-maatregelen is er na overleg met Abrona besloten om vanaf maandag 20 december alleen nog in de weekenden open te gaan. Doordeweeks lopen er teveel cliënten van de dagbesteding rond op de zorgboerderij en in het de weekenden is het rustiger. In het weekend zijn we open van 10:00 uur tot 17:00 uur. Er komt een aangepaste looproute waarbij je nog wel bij de dieren kunt kijken en het kerstdorp kunt bewonderen. De toiletgebouwen gaan dicht! Bij drukte sluit de Natuurspeelweide helemaal. Kom lopend of op de fiets, alleen als je gezond bent en houdt 1,5 meter afstand van elkaar. Laten we er ondanks alles het beste van maken met elkaar.  

Wie komt ons team versterken : )

Stichting Natuurspeelweide Cothen is 
opzoek naar een nieuwe penningmeester !

Ben jij of ken jij iemand die:

Het leuk vindt om samen te werken met een enthousiast team aan vrijwilligers.
De Natuurspeelweide Cothen een warm hart toedraagt en hierin ook wilt meedenken.
Verstand heeft van financiële overzichten en werken met cijfers leuk vindt.
Een uurtje per week vrij kan maken.
 

Dan zijn we opzoek naar jou! : )

Ben je enthousiast geworden en zou je graag wat voor de Natuurspeelweide willen betekenen neem dan contact op via infonatuurspeelweidecothen@gmail.com

Alpaca's op de Natuurspeelweide

Vanaf zaterdag 17 oktober zijn Patrick en Bob twee mannetjes alpaca's te bewonderen op de Natuurspeelweide gelegen op het erf van zorgboerderij de Bossewaard. We hebben een mooie samenwerking met Walenka Broskiwiets en Randy Veldhuizen. Zij zijn de trotse eigenaren van Bed & Brood de Vogelpoel en runnen hun eigen alpaca boerderij.

De sfeervolle Bed & Brood is gelegen tussen de vele fruitboomgaarden in de oude vestingstad Wijk bij Duurstede. Je kunt hier dus op een bijzondere plek overnachten en wakker worden tussen de alpaca's. Ook worden er regelmatig kinderfeestje georganiseerd en kun je op reservatie de dieren eten komen geven. Meer over boerderij De Vogelpoel is terug te lezen op hun website.

De reden dat er twee mannetjes alpaca's bij ons mogen verblijven is omdat ze niet in de buurt van de vrouwtjes alpaca's mogen komen. Dan worden ze heel onrustig en gaat hun testosteron een grote rol spelen en zullen ze er alles aan doen om bij de vrouwtjes te komen. Over een paar weken komt er ook nog een veulentje Macho naar de Natuurspeelweide dit omdat Alpaca's minimaal in een kudde van drie willen leven voor een goede harmonie.

Ondanks de corona crisis blijft de Natuurspeelweide open. Het rustpunt / restaurantje gerund door de bewoners van de zorgboerderij is GESLOTEN. Wel kun je gebruik maken van de toiletten. Verder vragen we iedereen zijn / haar gezonde verstand te gebruiken en alleen te komen als je gezond bent en rekening te houden met de 1,5 meter afstand. De bewoners van de zorgboerderij zijn een kwetsbare doelgroep laten we vooral met respect met elkaar omgaan. Zodat we met z'n allen kunnen genieten van de mooie herfstdagen, de frisse lucht en het buiten zijn. 


Actie oktober koop een pompoen en steun de Natuurspeelweide Cothen

Het is herfst dat betekend veel regen, vallende blaadjes, rood met witte paddestoelen en ook de tijd om te oogsten. Naast de Natuurspeelweide ligt een moestuin waar vrijwilligers afgelopen zomer zaadjes geplant hebben waaronder die van de pompoenen! Deze zijn geoogst en met de opbrengst van de pompoenen willen we het rustpunt /  restaurantje opknappen. Zodat dit een plek wordt waar je ook bij wat slechter weer de gezelligheid op kunt komen zoeken. Denk aan leuke boekenkast, spelletjes kinderhoekje, leuke plantjes, likje verf. Dus kom vooral langs om een leuke pompoen uit te zoeken en steun de Natuurspeelweide : ) 

Laatste week zomervakantie Natuurspeelweide ook doordeweeks open! 

Goed nieuws vanaf 24 augustus is de Natuurspeelweide de hele week open! Dit betekent van maandag tot en met vrijdag tussen 10:00 en 17:00 & in het weekend tussen 11:00 en 17:00 uur. Vanaf 18 juli het begin van de zomervakantie zijn we alleen in het weekend open geweest. Elk weekend was een feestje en hebben vrijwilligers er voor gezorgd dat er tijdens de tropische temperaturen genoeg verkoeling was. Er stond een gezellig tentje waar je water, sap en een ijsje kon krijgen, de waterbakken waren gevuld of de unicorn sproeier zorgde voor verkoeling.

Sinds twee weken is het rustpunt op de zorgboerderij de Bossewaard open, dit is een kleinschalig restaurantje waar je  koffie, thee, sapje of een lekker ijsje kan halen. Het is heel leuk om te zien hoe enthousiast de bewoners van de zorgboerderij de Bossewaard zijn en zich inzetten om de bezoekers een fijne dag te bezorgen.

De vrijwilligers van de Natuurspeelweide kijken zeer positief terug op de afgelopen weekenden. Er zijn veel positieve reacties gegeven en vooral de vraag wanneer gaan jullie helemaal open!? Daarom zijn we heel blij dat we in samenwerking met de zorgboerderij de Bossewaard vanaf 24 augustus helemaal open kunnen. Sommige bezoekers vonden de Natuurspeelweide lastig te vinden, ter verduidelijking je loopt het terrein van de zorgboerderij de Bossewaard ( Ossenwaard 9 ) op en daar vind je aan je linkerkant de speelweide.

Het bestuur is onlangs nog bij elkaar gekomen en zit vol met enthousiaste plannen en ideeën. Hier gaan zij de komende maanden verder mee aan de slag. Mocht je de Natuurspeelweide een hart onder de riem willen steken wij kunnen donaties goed gebruiken ( NL58 RABO 0345 1338 38 t.n.v. Natuurspeelweide Cothen ) Zo kunnen we in de toekomst leuke activiteiten en evenementen blijven organiseren.
Lijkt het je ook leuk om vrijwilliger te worden stuur gerust een berichtje naar: infonatuurspeelweidecothen@gmail.com 


In de media

Ook de lokale media besteedt aandacht aan het open gaan van de Natuurspeelweide Cothen. Dit kun je HIER terug lezen op de site van 'T Groentje.
En HIER op de site van Dit is Wijk


Opening zaterdag 18 juli 2020

Eindelijk is het zover! Op zaterdag 18 juli om 11:00 gaat de Natuurspeelweide open !! Wat inmiddels 2 jaar geleden als idee ontstond is werkelijkheid geworden. Dankzij de inzet van alle vrijwilligers en sponsoren hebben we dit mooie project kunnen uitvoeren. En dit is pas het begin! In verband met de bewoners op de zorgboerderij en de 1,5 meter samenleving zijn we alleen in de WEEKENDEN open. Zodra de regels versoepeld worden kunnen we ook doordeweeks open. Het vrijwilligers team heeft nog een boel creatieve ideeën die na de zomervakantie verder worden uitgewerkt ! Voor nu eerst genieten van het resultaat en veel speelplezier in de Natuurspeelweide dat het maar een zonnige zomervakantie mag worden! Tot snel : ) 

Nieuwsbrief Juni 2020

De afgelopen maanden is er een heleboel gebeurd. Door de corona crisis lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan en zijn we door de lockdown meer gaan beseffen wat er nou echt belangrijk is in het leven. Kinderen hebben thuis onderwijs gehad en hebben door het mooie weer vast ook veel buiten gespeeld. Hoe fijn en belangrijk is het om een plek te hebben waar je de ruimte hebt en heerlijk kunt genieten van het groen, de rust, de dieren, en fijne mensen om je heen.


Ons doel om 6 juni groots open te gaan hebben we door de corona crisis moeten herzien. Ons streven is nu om medio juli de speelweide open te kunnen stellen zodat er in de zomervakantie veel gebruik van gemaakt kan worden. Dit besluit vindt plaats in overleg met Abrona omdat er rekening gehouden moet worden met de bewoners van de zorgboerderij. Het erf is nu nog ‘gesloten’ voor gasten, voorbijgangers en bezoekers van de Natuurspeelweide.


In het najaar als de regels rondom corona hopelijk meer versoepeld zijn gaan we kijken hoe we alsnog iets leuks kunnen organiseren. Er zijn ideeën genoeg nu nog zoeken naar mogelijkheden : )


Voor de corona crisis heeft het team vrijwilligers al een heleboel zaadjes geplant om de natuurspeelweide in groei en bloei te krijgen. Zo hebben we begin maart nog met een groep enthousiaste vrijwilligers aan de grote en kleine wilgenhut gewerkt. En inmiddels krijgt ook de wilgentunnel en heg mooie groene uitlopers. 

De natuur doet haar best en wij helpen haar een handje. Door de onwijs droge periode hebben we veel werk gehad aan het besproeien van het nieuwe gras, de vers geplaatste beukenhaagjes en de vlinder- en bijen- bloemenmix. 


Ondertussen is de gigantische klimboom met dank aan 

Schoonderwoerd heftrucks op zijn plek gelegd. En is gesponsord door het Ondernemersfonds Wijk bij Duurstede. Het wordt een feest voor de kids om er in te klimmen en klauteren. Dankzij Streekfonds Utrechtse Heuvelrug hebben we de nestschommel kunnen plaatsen en met dank aan Edwin van Doorn is er een gat gegraven voor een grote trampoline. Het gras op de heuvel met tunnel is goed gaan groeien en we zijn bezig met een natuurlijke houten ombouw waar de glijbaan op vast komt te staan. De insecten kunnen ook bijna terecht in het nieuwe insectenhotel. Nog even de laatste kamers op orde maken en de bloemetjes in de border in bloei, dan wordt het een drukte van jewelste! 


Aankomende week word de waterpomp in de zandbak geslagen en is het straks heerlijk voor de kids om met zand, water en modder te kliederen! Het wordt dit jaar vakantie in Costa del Cothen in de Natuurspeelweide om de hoek!! Wij proberen er een super toffe plek van te maken zodat we jullie met veel plezier kunnen ontvangen!


De maand juni gebruiken wij om de puntjes op de i te zetten. We zijn al een heel eind dankzij de inzet van een groep enthousiaste vrijwilligers en een hoop sponsoren ! Die gaan we ook nog op een later moment in het zonnetje zetten ! Wordt vervolgd ….. 


Voor nu een goede gezondheid en geniet van de natuur ! 

Luchtfoto's maart 2020

Dankzij Dirk Jan Kraan uit Cothen hebben wij deze mooie luchtfoto's van de Natuurspeelweide Cothen mogen ontvangen. Leuk om straks het resultaat te zien als de Natuurspeelweide af is en met de verschillende seizoenen. Ondanks het corona virus werken we achter de schermen door. Sommige dingen zullen even moeten wachten maar waar we kunnen zetten we weer kleine stapjes in de goede richting. De nestschommel en de klimboom zijn besteld. Deze hopen we komende weken te mogen ontvangen. 

Maart 2020 aan de slag met wilgentakken

Afgelopen week heeft de vrijwilligersgroep zich ingezet om op de Natuurspeelweide een grote wilgen hut, wilgentunnel en wilgen hek te bouwen. Vele handen maken licht werk, met elkaar hebben we veel plezier gehad om in het eerste lente zonnetje de handen uit de mouwen te steken. De grond is nog ontzettend nat maar elk nadeel heeft zijn voordeel, we bouwen nog een leuke brug over het ondergelopen stukje weiland zodat de kinderen ook met nat weer lekker kunnen spelen. De kinderen die kwamen helpen begonnen zelf al enthousiast wilgentakken in het water te leggen en noemde dit een goede "taktiek" ;)
Hieronder vind je een sfeerimpressie van wat voor je leuks je allemaal met kosteloos materiaal kunt maken. Dankzij Ruud Waltman hebben we dit mooie bouwwerk in elkaar kunnen zetten.

Zand afgravingen, heuvel maken, wilgentakken snoeien

15 februari: Ook dit weekend laten we onze groene handen weer wapperen. Vanochtend 2 en 3 jarige wilgentakken van 5 meter lang opgehaald aan de Ameronger Wetering en het Kromme Rijnpad. Met dank aan Peter Heijnis en de knotwerkgroep van de Vereniging Natuur en Milieu voor het zaagwerk.

8 februari:  Dankzij Lekhaven Bouwstoffen B.V hebben wij vandaag een hele hoop zand gekregen!! Hier zijn wij ontzettend blij mee :-) De zandbak wordt hier goed mee gevuld ! 

5 februari:  Vanmiddag aan de Langbroeker Wetering wilgentakken opgebonden en vervoerd naar de Natuurspeelweide. Hier gaan we de haag en wilgen tunnels van vlechten. 

Zie foto's hierboven.

Goed begin van het nieuwe jaar

Op zaterdag 4 januari hebben de vrijwilligers van de Natuurspeelweide een begin gemaakt met het opruimen van het speelbos. Er zijn palen geplaatst om een hek tegenaan te plaatsen. Ook is er flink gesnoeid en zijn er bramen struiken verwijderd. De eerste stappen zijn gezet. Onze richtlijn is om juni 2020 open te gaan, daar gaan we voor knallen dit jaar : ) Zie hierboven een sfeerimpressie van onze klus ochtend. 

Van idee naar realisatie


Een Natuurspeelweide waar jonge kinderen met hun (groot) ouders en kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen spelen en ontdekken, dat gaat er zomer 2020 komen aan de Ossenwaard in Cothen. Abrona heeft een groot stuk grond beschikbaar gesteld voor dit geweldige idee. Prachtig gelegen naast de zorgboerderij. Een speel-en ontmoetingsplek die de mogelijkheid biedt om elkaar dichtbij huis, school en zorgvoorzieningen te ontmoeten. Waar kinderen spelenderwijs in aanraking komen met de natuur. Waar speel aanleidingen zijn van natuurlijke elementen en kinderen kunnen spelen met water en zand, hutten mogen bouwen van takken, verstoppertje spelen, klimmen en klauteren, bloemen plukken en in contact komen met dieren. De plannen liggen klaar en een enthousiaste vrijwilligerswerkgroep voor de aanleg en het onderhoud van de Natuurspeelweide staat te popelen om aan de slag te gaan. 

Groen licht van de gemeente!


Op 9 december berichtte Abrona ons dat de gemeente de omgevingsvergunning heeft afgegeven. De vergunning liet wat langer op zich wachten dan we hadden gehoopt. Daardoor konden we na de zomervakantie 2019 nog niet beginnen met de grondwerkzaamheden.Door de vele regen in de afgelopen periode is de grond nu(nog)te nat om te bewerken. 

De vrijwilligers van de werkgroep aanleg en onderhoud staan te popelen om in 2020 aan de slag te kunnen met de grondwerkzaamheden, zoals het egaliseren van het terrein, delen van de heg verwijderen, een wilgenhut en wilgen tunnels te bouwen en het speelbosje te ontdoen van prik en stekelstruiken. 

Wist je dat… 


Kinderen die in een groene omgeving wonen minder vaak bij de huisarts komen, dan kinderen uit een minder groene omgeving? 


Ouders steeds minder vaak met hun kinderen de natuur in gaan? 

Verstedelijking ervoor zorgt dat kinderen niet of nauwelijks meer in contact komen met de natuur? 


Kinderen van nu veel minder vaak buitenspelen dan twintig jaar geleden? 

Kinderen beter eten en slapen als ze regelmatig buitenspelen? 

Het speelgedrag van kinderen in de natuur gevarieerder en creatiever is dan binnen? 

Buitenspelen voor een sterk gebit en sterke botten zorgt door de vitamine D die je aanmaakt door zonlicht? 

Tips voor het buitenspelen

 

  • Laat kinderen met de fiets op lopend naar school toe gaan. Op deze manier komen ze in aanraking met mogelijkheden en risico’s van buiten. 
  • Kinderen hebben ook uitdaging nodig, ontneem niet alle risico’s. 
  • Zoek leuke plekken op in de buurt waar kinderen kunnen buitenspelen. Er zijn veel speelbossen waar kinderen avontuurlijk kunnen spelen. 
  • Maak duidelijke afspraken, waar mag een kind zelfstandig spelen, bij wie kan hij aankloppen? 
  • Buitenspelen is niet alleen bewegen. Denk hierbij ook aan bouwen, rollenspellen, fantasie, klimmen en klauteren. 
  • Zorg voor een schone speelplek en zorg voor herkenbaarheid. 


 10 redenen waarom buitenspelen belangrijk is

1. Buitenlucht is gezond 

De frisse buitenlucht is goed voor je. Het is goed voor je gezondheid, je wordt er blij van en is goed voor je hersenen. Eigenlijk is dat al genoeg reden om wat vaker naar buiten te gaan. 


2. Lekker bewegen 

Veel bewegen voorkomt overgewicht en zorgt ook dat je langer gezond blijft. Buitenspelen is dus ontzettend goed. Lekker rondrennen, springen, fietsen en klimmen. Kinderen die veel buitenspelen groeien vaak gezonder en evenwichtiger op, hebben minder kans op botbreuken en herstellen sneller als ze ziek zijn. 


3. Het maakt gelukkig 

Bij een gelukkige jeugd denk je als snel aan ravotten in de tuin, hutten bouwen of buiten voetballen. Uit onderzoek blijkt dan ook dat 80% van de kinderen gelukkig wordt van buitenspelen met andere kinderen. 


4. Leren over de natuur 

Respect voor de natuur is belangrijk. Door buiten te spelen leert je kind meer over planten, dieren en insecten. Ze leren wat brandnetels, lieveheersbeestjes, vlinders en slakken zijn. 


5. Goed voor de motoriek 

Buitenspelen is goed voor de motorische ontwikkeling. Je kind leert rennen, klimmen, springen, glijden, gooien, vangen, schoppen, schommelen en buigen. Hij groeit en ontwikkelt zich daardoor beter. 


6. Je wordt er slimmer van 

Van buitenspelen wordt je ook slimmer. Het heeft een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties op school. Kinderen die veel (buiten)spelen hebben een betere hersenontwikkeling en leervermogen dan kinderen die weinig en/of binnen spelen. 


7. Lekker creatief 

Al die prikkels die je kind buiten krijgt stimuleren zijn creativiteit. Tijdens het spelen bedenken kinderen de gekste dingen. Ze gebruiken materialen om nieuwe dingen van te maken of verzinnen nieuwe spelletjes. Dat zorgt voor een creatiever kind dat ook later in zijn lever vaak slimme oplossingen kan bedenken. 


8. Nieuwe vriendjes maken 

Van buitenspelen wordt je kind socialer. Hij maakt zo natuurlijk sneller nieuwe vriendjes, dan wanneer hij thuis tv zit te kijken. Daarnaast komt je kind in allerlei situaties terecht waarin hij betere sociale vaardigheden kan ontwikkelen. 


9. Ze kunnen hun energie kwijt 

Is jouw kind soms druk in de klas? Buitenspelen helpt kinderen om hun energie kwijt te kunnen. Ook is het beter voor hun slaap. Na een potje flink buitenspelen slaapt je kind vast als een roos. 


10. Ontdekken 

Door buiten te spelen ontdekken kinderen zelf een stukje van de wereld. Ze komen in aanraking met allerlei situaties en nieuwe materialen als zand, water, steen, takjes en schelpen. Je kind wordt zo al snel een kleine ontdekkingsreiziger.