Nieuws / Ditjes & Datjes

Alpaca's op de Natuurspeelweide

Vanaf zaterdag 17 oktober zijn Patrick en Bob twee mannetjes alpaca's te bewonderen op de Natuurspeelweide gelegen op het erf van zorgboerderij de Bossewaard. We hebben een mooie samenwerking met Walenka Broskiwiets en Randy Veldhuizen. Zij zijn de trotse eigenaren van Bed & Brood de Vogelpoel en runnen hun eigen alpaca boerderij.

De sfeervolle Bed & Brood is gelegen tussen de vele fruitboomgaarden in de oude vestingstad Wijk bij Duurstede. Je kunt hier dus op een bijzondere plek overnachten en wakker worden tussen de alpaca's. Ook worden er regelmatig kinderfeestje georganiseerd en kun je op reservatie de dieren eten komen geven. Meer over boerderij De Vogelpoel is terug te lezen op hun website.

De reden dat er twee mannetjes alpaca's bij ons mogen verblijven is omdat ze niet in de buurt van de vrouwtjes alpaca's mogen komen. Dan worden ze heel onrustig en gaat hun testosteron een grote rol spelen en zullen ze er alles aan doen om bij de vrouwtjes te komen. Over een paar weken komt er ook nog een veulentje Macho naar de Natuurspeelweide dit omdat Alpaca's minimaal in een kudde van drie willen leven voor een goede harmonie.

Ondanks de corona crisis blijft de Natuurspeelweide open. Het rustpunt / restaurantje gerund door de bewoners van de zorgboerderij is GESLOTEN. Wel kun je gebruik maken van de toiletten. Verder vragen we iedereen zijn / haar gezonde verstand te gebruiken en alleen te komen als je gezond bent en rekening te houden met de 1,5 meter afstand. De bewoners van de zorgboerderij zijn een kwetsbare doelgroep laten we vooral met respect met elkaar omgaan. Zodat we met z'n allen kunnen genieten van de mooie herfstdagen, de frisse lucht en het buiten zijn. 


Actie oktober koop een pompoen en steun de Natuurspeelweide Cothen

Het is herfst dat betekend veel regen, vallende blaadjes, rood met witte paddestoelen en ook de tijd om te oogsten. Naast de Natuurspeelweide ligt een moestuin waar vrijwilligers afgelopen zomer zaadjes geplant hebben waaronder die van de pompoenen! Deze zijn geoogst en met de opbrengst van de pompoenen willen we het rustpunt /  restaurantje opknappen. Zodat dit een plek wordt waar je ook bij wat slechter weer de gezelligheid op kunt komen zoeken. Denk aan leuke boekenkast, spelletjes kinderhoekje, leuke plantjes, likje verf. Dus kom vooral langs om een leuke pompoen uit te zoeken en steun de Natuurspeelweide : ) 

Laatste week zomervakantie Natuurspeelweide ook doordeweeks open! 

Goed nieuws vanaf 24 augustus is de Natuurspeelweide de hele week open! Dit betekent van maandag tot en met vrijdag tussen 10:00 en 17:00 & in het weekend tussen 11:00 en 17:00 uur. Vanaf 18 juli het begin van de zomervakantie zijn we alleen in het weekend open geweest. Elk weekend was een feestje en hebben vrijwilligers er voor gezorgd dat er tijdens de tropische temperaturen genoeg verkoeling was. Er stond een gezellig tentje waar je water, sap en een ijsje kon krijgen, de waterbakken waren gevuld of de unicorn sproeier zorgde voor verkoeling.

Sinds twee weken is het rustpunt op de zorgboerderij de Bossewaard open, dit is een kleinschalig restaurantje waar je  koffie, thee, sapje of een lekker ijsje kan halen. Het is heel leuk om te zien hoe enthousiast de bewoners van de zorgboerderij de Bossewaard zijn en zich inzetten om de bezoekers een fijne dag te bezorgen.

De vrijwilligers van de Natuurspeelweide kijken zeer positief terug op de afgelopen weekenden. Er zijn veel positieve reacties gegeven en vooral de vraag wanneer gaan jullie helemaal open!? Daarom zijn we heel blij dat we in samenwerking met de zorgboerderij de Bossewaard vanaf 24 augustus helemaal open kunnen. Sommige bezoekers vonden de Natuurspeelweide lastig te vinden, ter verduidelijking je loopt het terrein van de zorgboerderij de Bossewaard ( Ossenwaard 9 ) op en daar vind je aan je linkerkant de speelweide.

Het bestuur is onlangs nog bij elkaar gekomen en zit vol met enthousiaste plannen en ideeën. Hier gaan zij de komende maanden verder mee aan de slag. Mocht je de Natuurspeelweide een hart onder de riem willen steken wij kunnen donaties goed gebruiken ( NL58 RABO 0345 1338 38 t.n.v. Natuurspeelweide Cothen ) Zo kunnen we in de toekomst leuke activiteiten en evenementen blijven organiseren.
Lijkt het je ook leuk om vrijwilliger te worden stuur gerust een berichtje naar: infonatuurspeelweidecothen@gmail.com 


In de media

Ook de lokale media besteedt aandacht aan het open gaan van de Natuurspeelweide Cothen. Dit kun je HIER terug lezen op de site van 'T Groentje.
En HIER op de site van Dit is Wijk


Opening zaterdag 18 juli 2020

Eindelijk is het zover! Op zaterdag 18 juli om 11:00 gaat de Natuurspeelweide open !! Wat inmiddels 2 jaar geleden als idee ontstond is werkelijkheid geworden. Dankzij de inzet van alle vrijwilligers en sponsoren hebben we dit mooie project kunnen uitvoeren. En dit is pas het begin! In verband met de bewoners op de zorgboerderij en de 1,5 meter samenleving zijn we alleen in de WEEKENDEN open. Zodra de regels versoepeld worden kunnen we ook doordeweeks open. Het vrijwilligers team heeft nog een boel creatieve ideeën die na de zomervakantie verder worden uitgewerkt ! Voor nu eerst genieten van het resultaat en veel speelplezier in de Natuurspeelweide dat het maar een zonnige zomervakantie mag worden! Tot snel : ) 

Nieuwsbrief Juni 2020

De afgelopen maanden is er een heleboel gebeurd. Door de corona crisis lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan en zijn we door de lockdown meer gaan beseffen wat er nou echt belangrijk is in het leven. Kinderen hebben thuis onderwijs gehad en hebben door het mooie weer vast ook veel buiten gespeeld. Hoe fijn en belangrijk is het om een plek te hebben waar je de ruimte hebt en heerlijk kunt genieten van het groen, de rust, de dieren, en fijne mensen om je heen.


Ons doel om 6 juni groots open te gaan hebben we door de corona crisis moeten herzien. Ons streven is nu om medio juli de speelweide open te kunnen stellen zodat er in de zomervakantie veel gebruik van gemaakt kan worden. Dit besluit vindt plaats in overleg met Abrona omdat er rekening gehouden moet worden met de bewoners van de zorgboerderij. Het erf is nu nog ‘gesloten’ voor gasten, voorbijgangers en bezoekers van de Natuurspeelweide.


In het najaar als de regels rondom corona hopelijk meer versoepeld zijn gaan we kijken hoe we alsnog iets leuks kunnen organiseren. Er zijn ideeën genoeg nu nog zoeken naar mogelijkheden : )


Voor de corona crisis heeft het team vrijwilligers al een heleboel zaadjes geplant om de natuurspeelweide in groei en bloei te krijgen. Zo hebben we begin maart nog met een groep enthousiaste vrijwilligers aan de grote en kleine wilgenhut gewerkt. En inmiddels krijgt ook de wilgentunnel en heg mooie groene uitlopers. 

De natuur doet haar best en wij helpen haar een handje. Door de onwijs droge periode hebben we veel werk gehad aan het besproeien van het nieuwe gras, de vers geplaatste beukenhaagjes en de vlinder- en bijen- bloemenmix. 


Ondertussen is de gigantische klimboom met dank aan 

Schoonderwoerd heftrucks op zijn plek gelegd. En is gesponsord door het Ondernemersfonds Wijk bij Duurstede. Het wordt een feest voor de kids om er in te klimmen en klauteren. Dankzij Streekfonds Utrechtse Heuvelrug hebben we de nestschommel kunnen plaatsen en met dank aan Edwin van Doorn is er een gat gegraven voor een grote trampoline. Het gras op de heuvel met tunnel is goed gaan groeien en we zijn bezig met een natuurlijke houten ombouw waar de glijbaan op vast komt te staan. De insecten kunnen ook bijna terecht in het nieuwe insectenhotel. Nog even de laatste kamers op orde maken en de bloemetjes in de border in bloei, dan wordt het een drukte van jewelste! 


Aankomende week word de waterpomp in de zandbak geslagen en is het straks heerlijk voor de kids om met zand, water en modder te kliederen! Het wordt dit jaar vakantie in Costa del Cothen in de Natuurspeelweide om de hoek!! Wij proberen er een super toffe plek van te maken zodat we jullie met veel plezier kunnen ontvangen!


De maand juni gebruiken wij om de puntjes op de i te zetten. We zijn al een heel eind dankzij de inzet van een groep enthousiaste vrijwilligers en een hoop sponsoren ! Die gaan we ook nog op een later moment in het zonnetje zetten ! Wordt vervolgd ….. 


Voor nu een goede gezondheid en geniet van de natuur ! 

Luchtfoto's maart 2020

Dankzij Dirk Jan Kraan uit Cothen hebben wij deze mooie luchtfoto's van de Natuurspeelweide Cothen mogen ontvangen. Leuk om straks het resultaat te zien als de Natuurspeelweide af is en met de verschillende seizoenen. Ondanks het corona virus werken we achter de schermen door. Sommige dingen zullen even moeten wachten maar waar we kunnen zetten we weer kleine stapjes in de goede richting. De nestschommel en de klimboom zijn besteld. Deze hopen we komende weken te mogen ontvangen. 

Maart 2020 aan de slag met wilgentakken

Afgelopen week heeft de vrijwilligersgroep zich ingezet om op de Natuurspeelweide een grote wilgen hut, wilgentunnel en wilgen hek te bouwen. Vele handen maken licht werk, met elkaar hebben we veel plezier gehad om in het eerste lente zonnetje de handen uit de mouwen te steken. De grond is nog ontzettend nat maar elk nadeel heeft zijn voordeel, we bouwen nog een leuke brug over het ondergelopen stukje weiland zodat de kinderen ook met nat weer lekker kunnen spelen. De kinderen die kwamen helpen begonnen zelf al enthousiast wilgentakken in het water te leggen en noemde dit een goede "taktiek" ;)
Hieronder vind je een sfeerimpressie van wat voor je leuks je allemaal met kosteloos materiaal kunt maken. Dankzij Ruud Waltman hebben we dit mooie bouwwerk in elkaar kunnen zetten.