Even voorstellen

Het gezicht achter de vrijwilligers van de Natuuspeelweide Cothen die zich vol enthousiasme inzetten ieder met zijn / haar eigen talent. Lijkt het jou ook leuk om vrijwilligerswerk te doen neem vooral contact met ons op! Alle helpende handen zijn welkom ! 


Begin bij het begin 

Stichting Abrona, Hoeve De Waarden en Gezinshuis Helder, allen gelegen aan de Ossenwaard in Cothen, bieden ondersteuning/begeleiding aan verschillende doelgroepen. Ontmoeting tussen deze verschillende doelgroepen en de Cothense samenleving is een gemeenschappelijk streven. Tijdens de maandelijkse koffiemomenten hebben zij met elkaar bekeken hoe dit een positieve boost kan krijgen.  
Zo is het idee ontstaan van de Natuurspeelweide waar de Cothense samenleving en alle diverse doelgroepen elkaar op een leuke en laagdrempelige manier kunnen ontmoeten.  
Abrona heeft een groot stuk grond beschikbaar gesteld. Prachtig gelegen, naast de zorgboerderij. 

Het plan is dat de Natuurspeelweide door en voor inwoners van Cothen wordt opgezet, dus Stichting Abrona, Hoeve De Waarden en Gezinshuis Helder zijn hierin weer naar de achtergrond en ondersteunen waar nodig. Als het plan gerealiseerd is kunnen er nog vele koppelingen gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan; uitbereiding van het dagbestedingsaanbod, koppeling met het Rustpunt voor een kopje koffie, de dieren etc.  

Een vrijwilliger van Hoeve De Waarden legde dit idee in Cothen voor aan een groep (groot)ouders en enkele sleutelfiguren waaronder de directie van de basisscholen. Speelwensen werden geïnventariseerd en er werd gevraagd wie een actieve bijdrage wilde leveren om dit idee verder vorm te geven. Het idee werd positief ontvangen, er werden allerlei speelwensen en ideeën aangedragen.  
Een Natuurspeelweide zou volgens de geïnterviewden een aanwinst voor de Cothense samenleving zijn! Twee enthousiaste ouders meldden zich direct aan om actief deel te nemen aan een nog te vormen projectgroep die het idee  verder uit moest werken tot een concrete voorziening. 
 
De gemeente Wijk bij Duurstede heeft al een financiële toezegging gedaan vanuit het project “Bouw, Beleef, Geniet”. Dit alles is alleen nog niet voldoende om het te kunnen realiseren. Inmiddels heeft zich een enthousiaste groep Cothenaren bereid gevonden in een projectgroep plaats te nemen. Daarmee was het bewonersinitiatief ‘Natuurspeelweide Cothen’ geboren! 


Het bestuur

De voorzitter: Robert Schriek 

Ik ben Robert Schriek en weet als geen ander hoe een natuurlijke omgeving eruit moet zien :-) Al 18 jaar zelfstandig werkzaam als hovenier en met twee kinderen weet ik maar al te goed wat de wensen zijn voor een natuurspeeltuin.
 
Dat is dat ook de reden om als vrijwilliger deel te nemen aan dit mooie project. Een uitdaging en leerzaam traject voor mijzelf, iets kunnen betekenen voor anderen en met name voor de kinderen van de toekomst, dat maakt het voor mij een mooi initiatief!
 
Ik woon met mijn gezin om de hoek en kan het project tezamen met mijn familie volgens tijdens de aanleg. Leuk is dat onze kinderen nog de leeftijd hebben om actief deel te nemen aan de speeltuin. Dubbel zo leuk !
 

De secretaris:  Annemarie Scherpenzeel 

Ik woon al 38 jaar in Cothen en na vele jaren vrijwilligerswerk voor o.a. SVF vind ik dit een hele leuke nieuwe uitdaging. Nieuwe mensen ontmoeten en straks met de klein kindjes naar de Natuurspeelweide. Lekker buitenspelen, kliederen en klauteren en knuffelen met de dieren. Leuk om hier aan mee te werken. 

De penningmeester: Sebastiaan

Voorstel stukje volgt snel. 

Overige vrijwilligers

Initiatiefnemer: Lidwine Elshof 

Ik heb diverse functies binnen het welzijnswerk vervuld. De laatste 15 jaar was ik opbouwwerker en stimuleerde en ondersteunde ik burgers, organisaties en gemeentes bij het aanpakken van sociale en fysieke vraagstukken in wijken. 


Op dit moment ben ik al weer enkele jaren met pensioen. Toen ik hoorde van het idee van de Natuurspeelweide en ze iemand zochten die het proces wilde trekken, was ik meteen om. Met veel plezier heb ik afgelopen periode mijn kennis en ervaring ingezet om dit fantastisch mooie project te helpen realiseren. 

Inmiddels is er een Stichtingsbestuur opgericht dat samen met een aantal enthousiaste Cothense vrijwilligers op eigen kracht verder gaat. Ik vind het leuk om actief te blijven met hand en spandiensten en straks op de fiets vanuit Wijk bij Duurstede met mijn kleinkinderen naar de Natuurspeelweide te gaan. 

Ingrid Bergers-Bos

Ik ben Ingrid Bergers-Bos, getrouwd met Rene en moeder van een dochter van nu 9 en een zoon van 7 jaar oud. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als stewardess. Met ons gezin wonen wij sinds mei 2017 met veel plezier in Cothen. 

Toen er een oproep was om mee te denken over de plannen voor het aanleggen van de natuurspeelweide wekte dat mijn interesse en heb ik mij aangemeld. Het idee om ook meer ontmoeting te stimuleren en te creëren tussen de verschillende zorg-doelgroepen en de Cothense samenleving sprak mij ook erg aan. Ik heb in het verleden Social Work gestudeerd en dit project heeft zodoende veel raakvlakken met mijn persoonlijke interesses. Daarbij vind ik het ook heel belangrijk dat iedereen mee mag en kan doen in de maatschappij. Dus deze natuurspeelweide zie ik echt als een aanwinst voor alle partijen! Het is echt een win-win situatie! 

Niet alleen voor de kinderen uit Cothen en hun ouders, maar ook voor de cliënten van de 3 zorg partijen die nabij de speelweide gelegen zijn. 


De natuurspeelweide komt op een heerlijke en prachtige locatie midden in het groen. Er kan een kopje koffie/thee of limonade gehaald en gedronken worden. Dus wat wil je als ouders nog meer?! Wie weet wat voor mooie ontmoetingen hier straks zullen gaan plaatsvinden....

Sesjèna 

In mijn werk met kinderen heb ik gezien hoe belangrijk het is dat kinderen lekker buiten kunnen spelen en op ontdekking kunnen in de natuur. Mee doen met dit project zorgt ervoor dat ik mijn passie voor de natuur en het verbinden van mensen kan combineren. Zo leuk om met andere enthousiaste vrijwilligers samen te werken en nieuwe mensen te leren kennen. 

 Wim 

Ik ben Wim van der Horst en woon aan de Ossenwaard.

Ik ben fruitteler en de reden dat ik mezelf heb aangemeld bij de Natuurspeelweide als vrijwilliger is omdat ik het een heel mooi initiatief vind en daar komt ook bij dat wij vier kleinkinderen hebben waar wij straks als het klaar is naar toe kunnen want het is één kilometer van onze boerderij vandaan. Ik heb mezelf aangemeld voor de werkgroep om het speelterrein mee op te zetten. We hebben een leuke groep om mee samen te werken en iedereen doet ontzettend goed zijn best om er iets leuks van te maken. Ik ben er van overtuigd als het straks af is dat het een heel mooi project wordt.


Ko

Ik ben Ko van der Horst. Ben bij de natuurspeeltuin gekomen en zit in de beheersgroep van de tuin. Woon op de Rijnweide en help ‘s morgens op de boerderij van mijn zoon. Vind dit een heel mooi project om aan deel te nemen.   

Ik ben Ruud Waltman. Ik ben ruim 30 jaar werkzaam geweest binnen het openbaar onderwijs in Wijk bij Duurstede. 

Daarnaast ben ik ruim 40 jaar bezig met: 

Buiten – ontdekken – leren – kinderen – natuur – waarden – spelen – eigen omgeving. 


Ik heb bijgedragen aan het ontwerpen en ontwikkelen van speeltuinen in de Horden, ben mede-oprichter van de VNMW en heb de Heemtuin in Wijk bij Duurstede ontworpen en opgezet. Verbonden met groepen op het gebied van natuur en eigen omgeving en ben altijd actief met natuur- en milieueducatie voor scholen en BSO’s. 


Door mijn ideeën om met wilgentenen natuurlijke bouwwerken neer te zetten kwam ik als vanzelfsprekend het initiatief van de Natuurspeelweide Cothen tegen. 

Ik vind het prachtig om de speelweide te zien groeien, zowel de plek als de groep mensen die het dragen.

Hoi, ik ben Janneke en woon met mijn man en drie kinderen bijna zes jaar in Cothen. Inmiddels twee jaar geleden werd er gevraagd of ik mee wilde denken in het ontwerpen van een speelweide. Ik was direct erg enthousiast. 


Tijdens mijn studietijd in Zweden ben ik het belang gaan inzien van buitenspelen op jonge leeftijd. In Zweden is de onderwijstijd ongeveer 40% buiten. Waarom? Ze geloven dat buiten zijn een positief effect heeft op de groei van het lichaam en creatieve brein, de fysieke ontwikkeling (zoals klimmen en leren vallen), de fantasie, het samen spelen en werken, en nog zoveel meer. Vooral de cijfers van psychische problemen in de jeugdzorg zijn daar beduidend lager dan in Nederland. Ze lieten graag zien dat dit komt door de ‘kracht’ van het buiten zijn. 


Zeker in de tijd van mobieltjes, computers en veel variatie aan binnenspeelgoed maakt dat kinderen sneller kiezen om binnen te blijven. Maar daar wilden we dus iets tegenover zetten. Een plek waar je als kind (en (groot) ouder) naar toe wilt en met natuurlijke materialen kan spelen… 

Inmiddels is het echte bouwen begonnen. Ik kan niet wachten tot we opengaan!